Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Witamina K2 - jaka jest jej rola w organizmie?

Treść

Witamina K jest określeniem na grupę kilku związków chemicznych, które mają wspólne pochodzenie i właściwości. Dorosła osoba potrzebuje 60–80 μg tej substancji, aby móc prawidłowo funkcjonować. Niedobory są groźne i prowadzą do wystąpienia różnego rodzaju dolegliwości. Zobacz, jakie są funkcje witaminy K.

Funkcje witaminy K w organizmie

Witamina K występuje w dwóch postaciach:

  • witamina K1,
  • witamina K2.

Pierwsza z nich jest obecna w roślinach. Musi być dostarczana organizmowi wraz z pożywieniem, ponieważ nie jest on w stanie wytworzyć jej samodzielnie. Natomiast witamina K2 może być syntezowana przez bakterie, które naturalnie zasiedlają układ pokarmowy.

Witamina K2 jest potrzebna organizmowi przede wszystkim do prawidłowego przebiegu procesów związanych z krzepnięciem krwi. Substancja ta umożliwia syntezę protrombiny w wątrobie. Jest to glikoproteina, II czynnik krzepnięcia, który następnie zostaje aktywowany pod wpływem różnych enzymów i rozpada się m.in. na trombinę.

Jednak warunkowanie prawidłowego krzepnięcia krwi to nie jedyna rola witaminy K2. Substancja te reguluję także gospodarkę wapniową. Dzięki temu ma wpływ na stan i funkcjonowanie układu kostnego.

Witamina K2 odgrywa bardzo ważną funkcję w profilaktyce chorób układu krążenia. Chroni naczynia krwionośne przed kalcyfikacją, czyli odkładaniem się wapnia. Proces ten prowadzi do ich osłabienia i pękania, co jest bardzo groźne dla zdrowia i życia. Odpowiedni poziom witaminy K2 w organizmie sprawia, że naczynia krwionośne pozostają elastyczne i czyste.

Czym grozi niedobór witaminy K2?

Niedobór witaminy K2 zdarza się rzadko – głównie z powodu tego, że jest ona produkowana w jelitach. Niekiedy jednak jej poziom może być niższy niż zapotrzebowanie organizmu. Wówczas mogą pojawić się następujące dolegliwości:

  • zaburzenia krzepnięcia krwi,
  • długotrwałe i trudne gojenie się ran,
  • przedłużające się krwawienia,
  • obfite krwawienie menstruacyjne,
  • osteoporoza.

Na niedobór witaminy K2 są narażone przede wszystkim te osoby, które stosują nieodpowiednią dietę, są niedożywione, cierpią na zaburzenia wchłaniania lub schorzenia w obrębie jelit.

Źródła witaminy K w pożywieniu

Witamina K jest obecna w wielu produktach spożywczych. Aby uniknąć niedoborów, należy stosować zdrową i dobrze zbilansowaną dietę. Powinna być ona dopasowana kalorycznie do potrzeb organizmu oraz zawierać wszystkie grupy produktów. W ten sposób można zyskać pewność, że dostarczone zostaną wszystkie substancje odżywcze, witaminy i minerały.

Źródła witaminy K to:

  • jaja,
  • przetwory mleczne,
  • awokado,
  • warzywa (ogórek zielony, brokuły, szpinak, seler, sałata, ziemniaki, kapusta, szparagi, jarmuż),
  • produkty zbożowe.

Suplementacja witaminy K2

Przy niedoborach wskazana jest suplementacja witaminy K2. Ważne jest, aby wybierać preparaty wysokiej jakości, które zawierają tę substancję w dobrze przyswajalnej formie. Konieczne jest, aby miały dawkę, która pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu. Polecane są te suplementy, w których jest witamina K2MK7. Jest ona wysoce stabilna i dobrze przyswajalna.

Witamina K2 u noworodków

Witamina K2 jest bardzo ważna w przypadku noworodków. W przypadku tak małych dzieci synteza tej substancji w układzie pokarmowym jest niewystarczająca ze względu na jego niedojrzałość. Dlatego otrzymują one iniekcję z witaminy K2 zaraz po urodzeniu. Ponadto do 3. miesiąca życia powinny przyjmować preparaty, które ją zawierają (dotyczy to niemowląt karmionych mlekiem mamy).

Autor: Silesian