UE domaga się podniesienia jakości żywności z Azji
Treść
Kraje Azji Południowo-Wschodniej powinny zadbać o podniesienie standardów eksportowanej żywności, m.in. by uniknąć sytuacji odsyłania lub niszczenia ich produktów przez odbiorców zgodnie z nowymi, surowszymi unijnymi prawami - oświadczył w Manili przedstawiciel UE ds. zdrowia i bezpiecznej żywności Patrick Deboyser. Kieruje on przybyłą na Filipiny ekipą ekspertów, której zadaniem jest zaprezentowanie krajom regionalnego Stowarzyszenia Narodów Azji Południowo-Wschodniej (ASEAN) nowych, znacznie ostrzejszych przepisów dotyczących importowanej przez Unię żywności. UE jest największym światowym importerem ryb i przetworów rybnych. Większość sprowadzano z Norwegii, jednak 8 procent importu pochodzi z państw azjatyckich, głównie z Tajlandii, Filipin, Wietnamu i Malezji.
WP, PAP
"Nasz Dziennik" 2006-06-14
Autor: ab