Świeża zupa grzybowa - do garnka prosto z lasu!
Treść
Jesień to czas, kiedy przyroda powoli przygotowuje się na przyjście zimy. Piękne, kolorowe liście spadają z drzew, zapewniając przechodniom niezapomniane widoki i cudowny krajobraz. Jesień to również czas, kiedy las daje nam w swojej hojności pyszne i dorodne grzyby, z których można przygotować całe mnóstwo wspaniałych dań. Jednym z nich jest zupa grzybowa.
Zupa grzybowa - jakie grzyby zbieramy do koszyka?
Do ugotowania zupy grzybowej potrzebne nam będą dorodne prawdziwki i podgrzybki. Najsmaczniejsza zupa wyjdzie nam wtedy, kiedy będzie przygotowana na bazie świeżych grzybów. Warto zatem całą rodziną wybrać się na grzybobranie. Wspólne wypady dają nie tylko dużo radości, ale również integrują rodzinę, jako że spędzamy ze sobą więcej czasu. Spacery z dziećmi po lesie to nie tylko rodzinna zabawa, ale również ciekawa lekcja przyrody dla najmłodszych, którzy nauczą się rozpoznawać leśne rośliny i gatunki grzybów.
Po wspólnym, rodzinnym spacerze i obfitych zbiorach można zacząć czyścić oraz obierać zebrane grzyby, ucząc dzieci, jak należy to robić.
Jak przygotować zupę ze świeżych grzybów?
Po wspólnym przygotowaniu grzybów, można bez większych przygotowań przystąpić do przyrządzania zupy. Oczywiście również przy tej czynności przyda się pomoc naszych dzieci.
Składniki:
- 50 dkg grzybów (najlepsze będą prawdziwki i podgrzybki),
- 1 litr bulionu warzywnego z lubczykiem,
- 3-4 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- ½ szklanki dowolnego makaronu,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki masła,
- 100 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól morska i pieprz,
- opcjonalnie gałązka świeżego rozmarynu.
Przygotowanie zupy grzybowej
Oczyszczone i umyte grzyby kroimy na cząstki, najlepiej takiej wielkości kawałki, jakie najbardziej lubimy. Następnie drobno siekamy cebulę po to, by zeszklić ją na patelni na maśle. Do cebuli dorzucamy grzyby i całość lekko podsmażamy. Następnie przystępujemy do obróbki warzyw: ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki, a marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Tak przygotowane składniki dodajemy do gotującego się bulionu oraz doprawiamy solą i gałązką rozmarynu. Całość gotujemy przez ok. 15 minut, a pod koniec gotowania dodajemy przygotowany makaron. Zupę zabielamy śmietanką, rozlewamy ją do talerzy i doprawiamy odrobiną posiekanej pietruszki. Tak aromatyczna i pyszna zupa z pewnością znajdzie uznanie zarówno wśród dorosłych, jak i najmłodszych smakoszy.
Obfite zbiory? Co robimy z resztą grzybów?
Jeśli zostało nam sporo grzybów, zawsze możemy z nich przyrządzić inne smaczne potrawy lub słoikowe przetwory. Pyszne grzybki w occie, naleśniki nadziewane farszem grzybowym czy sos grzybowy z ziemniakami z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie. Wszystkie te pyszne i aromatyczne dania powstaną z darów przyrody zebranych podczas rodzinnego spaceru po lesie.
Autor: Silesian