Producenci zachodni oszukują konsumentów
Treść
Producenci genetycznie modyfikowanej żywności okłamują konsumentów. Niemieckie służby kontroli żywności wykryły, że w niektórych produktach spożywczych przeznaczonych dla dzieci jest większa ilość składników zmodyfikowanych genetycznie, niż można wyczytać to na etykietkach.
W Turyngii służbom zajmującym się kontrolą produktów spożywczych dopuszczonych do sprzedaży udało się wykryć fałszerstwo polegające na podawaniu na etykietach zaniżonej niż jest w rzeczywistości zawartości w danym produkcie spożywczym wykorzystanych do jego wykonania komponentów zmodyfikowanych genetycznie. Konkretnie chodzi o soję. Sprawa jest tym bardziej bulwersująca, że dotyczy produktów spożywczych przeznaczonych dla dzieci, m.in. bananowej pożywki mlecznej z dodatkiem soi. Działająca w Nadrenii Północnej-Westfalii firma do produkcji bananowej pożywki zużywała więcej zmodyfikowanej genetycznie soi, niż podawała na etykietach swoich produktów.
Od zeszłego roku Unia Europejska nakazuje w przypadku sprzedaży produktów z zawartością genetycznych składników dokładne umieszczenie ich procentowej zawartości na etykietach. Federalna minister rolnictwa i ochrony konsumentów, Renate Kuenast, potwierdziła informacje o fałszowaniu żywności i zapewniła, że zarządzono dokładną kontrolę w tej sprawie. Jednocześnie stwierdziła, że w ujawnionych przypadkach nie powstało niebezpieczeństwo dla zdrowia dzieci.
Waldemar Maszewski, Hamburg
Nasz Dziennik - 3-4 września 2005, Nr 206
Autor: bj
Tagi: producenci oszukują konsumentów żywność modyfikowana genetycznie