Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Pomidorowy sos do pizzy wieje nudą? Sprawdź alternatywy, które dla Ciebie przygotowaliśmy

Treść

Jeśli prawdziwie włoska pizza, to tylko z sosem pomidorowym. Jednak jak pokazuje doświadczenie i menu lokali takich jak np. Pizza Dominium, upodobania Polaków daleko odbiegają od tradycyjnych receptur. Widać to nie tylko w doborze składników do pizzy, ale również w sosach. Chociaż nadal króluje sos pomidorowy, coraz częściej można spotkać inne warianty. Poznaj te najpopularniejsze.
Sos pomidorowy przyrządzany z soczystych pomidorów z dodatkiem oregano to kwintesencja smaku. To właśnie on sprawia, że pizza nie jest sucha, lecz rozpływa się w ustach. Idealnie współgra ze smakiem wyłożonych dodatków – niezależnie od ich rodzaju. Czasami jednak wskazana jest odmiana – choćby po to, aby zatęsknić za klasycznym smakiem pizzy. Dlatego wybór innych sosów niż pomidorowy wcale nie jest taki zły. A nuż przypadnie Ci do gustu?
Sos śmietanowy
W menu Pizzy Dominium znajdziesz warianty z sosem śmietanowym. Chociaż jest on bardzo smaczny, dla wielu osób może być zbyt ciężki. Szczególnie, że zwykle pizza z sosem śmietanowym obejmuje takie składniki jak boczek i cebula.
Sos barbecue
Sos barbecue to propozycja skierowana dla miłośników amerykańskiej kuchni. Specyficzny słodko-ostry smak podkreśla wyłożone dodatki, takie jak np. grillowany kurczak, boczek, cebula, kiełbasa pepperoni.
Pesto
Pesto zamiast sosu pomidorowego to już prawdziwy kulinarny eksperyment. Dla wielu osób połączenie zielonego sosu z drożdżowym plackiem może brzmieć nieco egzotycznie, jednak kluczową rolę odgrywa tutaj dobór składników.
Chociaż klasyczne pesto przyrządzane jest z bazylii, menu Pizzy Dominium prezentuje inny wariant. Smak pesto z rukoli podkręcają plasterki gruszki, kawałki sera koziego, liście szpinaku oraz pestki dyni i słonecznika.
Sos pomidorowy w wersji na ostro
Bazą klasycznej pizzy włoskiej jest łagodny sos pomidorowy. Jeżeli masz dość łagodnego smaku, wybierz wariant pikantny. Dodatek ostrych przypraw, takich jak np. papryczka chili, rozpali Twoje kubki smakowe.
Sos Alfredo
Chociaż sos Alfredo kojarzy się przede wszystkim z makaronami, w gęstszym wariancie sprawdzi się i na cieście drożdżowym do pizzy. Połączenie śmietany, sera i masła to prawdziwa bomba kaloryczna, ale za to jaka smaczna!
Decydując się na pizzę z sosem Alfredo, lepiej postawić na lekkie warzywne dodatki, np. pomidorki koktajlowe, rukolę, szparagi, brokuły itp. W przeciwnym razie pizza stanie się ciężkostrawnym daniem.
Jeżeli masz ochotę na zmianę, wypróbuj pizzę w zupełnie nowej odsłonie. Która wersja sosu najbardziej przypadła Ci do gustu?

Autor: Silesian