Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Polskie mięso pożądanym produktem na Litwie

Treść

Na litewskich targowiskach coraz więcej jest ostatnio wyrobów mięsnych z Polski. Dlaczego? Bo są tańsze od podobnych litewskich - napisał wczoraj dziennik "Lietuvos Rytas".
Dodatkowym atutem jest to, że na etykietach nazwy produktów pisane są po litewsku. Polskie mięso znaleźć można również w litewskich centrach handlowych. Najwięcej jest wieprzowiny. Mięso importują nie tylko sklepy, ale też litewskie firmy przetwórcze. "W Polsce gospodarka rolna jest na innym poziomie. Oni [Polacy] potrafią wyhodować trzodę taniej, zmniejszają się więc koszty własne produkcji. Dlatego litewscy producenci importują polską wieprzowinę i z niej produkują kiełbasy" - powiedział cytowany na łamach dziennika Petras Vainotas, p.o. prezes litewskiego zrzeszenia przetwórców mięsa.
AMJ, PAP
"Nasz Dziennik" 2006-11-21

Autor: wa