Odpowiednia diety przy niedoczynności tarczycy
Treść
Niedoczynność tarczycy jest chorobą wywołaną niedoborem hormonów tarczycy, czyli T3-trijodotyroniny i T4-tyroksyny w organizmie.
Niedoczynność tarczycy jest chorobą wywołaną niedoborem hormonów tarczycy, czyli T3-trijodotyroniny i T4-tyroksyny w organizmie. Niedoczynność tarczycy jest przyczyną pojawienia się różnorodnych dolegliwości metabolicznych, dlatego bardzo ważnym aspektem jest wprowadzenie w życie odpowiedniej diety. Dieta przy niedoczynności tarczycy ma naprawdę ogromne znaczenie nie tylko w terapii ale także w dobrym samopoczuciu i wyglądzie. Niedoczynność tarczycy związana jest z przyjmowaniem leków. Powinniśmy jednak pamiętać, że cały ten proces należy wesprzeć odpowiednim sposobem odżywiania, dzięki któremu będziemy mogli uniknąć skutków ubocznych tej choroby, a mianowicie przyrostu masy ciała. Dobór odpowiedniej diety zapobiegnie zarówno pogłębianiu się stanu niedoczynności jak i pojawianiu się nadprogramowych kilogramów.
Jaka jest rola diety w niedoczynności tarczycy?
W leczeniu niedoczynności tarczycy, odpowiednio dobrana dieta odgrywa ogromne znaczenie. W diecie możemy zawrzeć produkty, które są w stanie usprawnić pracę naszej tarczycy. Powinniśmy jednak unikać takich produktów spożywczych, które tę pracę upośledzają. Niedoczynność tarczycy powoduje przyrost masy ciała i problemy z pozbyciem się nadprogramowych kilogramów. Dieta pomoże się z tym uporać i dodatkowo zapobiegnie pojawieniu się dodatkowym dolegliwościom wynikającym z niedoczynności tarczycy, jak np. zaparciom.
Co powinniśmy jeść chorując na niedoczynność tarczycy?
Świadomość tego co możemy a czego najlepiej unikać przy niedoczynności tarczycy jest kluczem do rozwiązania swoich chorobowych dolegliwości. Produkty, które poprawiają funkcjonowanie organizmu przy niedoczynności tarczycy, zawierają w sobie przede wszystkim: jod, żelazo, selen czy też cynk. Nasza dieta powinna składać się z produktów, które obfitują w dane mikroelementy. W swoim jadłospisie warto zadbać o dodatkowe źródła jodu w postaci ryb morskich lub owoców morza. Źródłem żelaza są mięsa, produkty pełnoziarniste, otręby, bób, pietruszka, zielony groszek, porzeczki, awokado, pestki dyni i len. Selen znajdziemy w produktach pełnoziarnistych, a cynk pozyskamy dzięki spożywaniu czosnku, dyni, ciecierzycy, nasion słonecznika oraz lnu. Osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy powinny pamiętać o spożywaniu odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego oraz o wypijaniu minimum 2,5 litra wody w ciągu dnia. Zmniejszenie występowania objawów niedoczynności tarczycy zapewni regularne spożywanie posiłków.
Produkty, które powinniśmy wykluczyć ze swojego jadłospisu przy niedoczynności tarczycy to między innymi: kalarepa, rzepa, kalafior, kapusta, brukselka i jarmuż. Pamiętajmy o tym, że przestrzegając spożywania określonych składników i dostarczaniu więcej jodu z innych źródeł, przyczyni się do zmniejszania efektów ubocznych niedoczynności tarczycy.
Jeśli chcesz uniknąć niektórych produktów w diecie warto zainwestować w catering dietetyczny. Jedną z firm, która oferuje wykluczanie pojedynczych produktów to Light Catering.
Autor: Silesian