Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Nie tylko historia

Treść

"Piekarstwo" to pierwsza wystawa z cyklu "Od ucznia do mistrza" zorganizowana w Piwnicy pod Cieniami w Krośnie przez Muzeum Rzemiosła. Zwiedzając ekspozycję, nie tylko można zobaczyć ciekawe eksponaty, ale także skosztować wspaniałego chleba z piekarni Józefa Kiełtyki. Wystawa prezentuje wiele ciekawych eksponatów, m.in. piec chlebowy, koszyki, w których przechowywano chleb, narzędzia potrzebne do jego przygotowania. Całość uzupełniono specjalnie przygotowanymi planszami poglądowymi oraz zdjęciami pokazującymi, jak powstaje chleb w piekarni. Prezentowana jest tutaj historia tych piekarni krośnieńskich, których właściciele nie tylko mają rękojmię cechu, ale szkolą uczniów, angażują się w działalność cechu i miasta oraz są świadomi kilkusetletniej tradycji cechu piekarzy. Od najdawniejszych czasów rzemieślnicy zrzeszali się w organizacjach zwanych cechami. Organizowali się, by bronić własnych interesów, ale także tworzyli obyczajowość i kulturowy krajobraz miasta. - Oprócz zapewnienia prawa do wyłączności wykonywania zawodu w mieście organizacje cechowe dbały o zapewnienie rynku zbytu, dostawę i sprawiedliwy podział surowców, czuwały nad jakością wyrobów. Sprawy te regulowały statuty nadawane cechom - przypomina Ewa Mańkowska, dyrektor Muzeum Rzemiosła w Krośnie. Krośnieńscy piekarze taki akt uzyskali w 1459 roku. Statuty cechowe regulowały bardzo dokładnie działalność rzemieślników, przewidując kary za utrudnianie innym braciom cechowym zakupu mąki, zboża, drewna czy oszukiwanie na jakości i wielkości chleba. Prawo cechowe dawało jednocześnie możliwość konfiskowania pieczywa sprzedawanego przez tzw. partaczy, czyli rzemieślników działających poza strukturą cechu. Przepisy cechowe regulowały również obowiązki wobec miasta. Zawód piekarza dawał poczucie bezpieczeństwa finansowego, nic więc dziwnego, że i przedstawiciele tego zawodu byli grupą dość liczną. Już w XV w. jedna z głównych ulic nazwana była Piekarską, a w radzie miejskiej w 1480 r. zasiadał Jan Baler (Kaler) - piekarz. W latach 1512-1630 było w Krośnie 59 piekarzy. Dla szkół muzeum przygotowało specjalną ofertę lekcji muzealnych: "Od ziarenka do bochenka", "Od ucznia do mistrza", "Chleb na co dzień, chleb od święta", "Dzieje piekarstwa w Krośnie". Wystawa "Piekarstwo" czynna będzie do 16 maja br. Małgorzata Pabis "Nasz Dziennik" 2008-04-01

Autor: wa