Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Dobre, bo naturalne i tradycyjne

Treść

Wędliny, mięso, masło, sery, przetwory owocowo-warzywne, ciasta, chleby, soki - wszystko to o smaku i walorach, jakie trudno znaleźć w zwykłych sklepach, czeka na gości Polskich Smaków. Celem targów organizowanych przez Praską Giełdę Spożywczą w Ząbkach jest promocja tradycyjnej żywności.
Jak smakują ser, chleb, kiełbasa, miód? Trudno tego doświadczyć, kupując w naszych sklepach większość produktów żywnościowych, które są wytwarzane na masową skalę i nafaszerowane chemią. Z tego też względu w ostatnim czasie rośnie zainteresowanie żywnością wytwarzaną w tradycyjny sposób. Najważniejszą ideą, jaka przyświeca organizatorom imprezy, jest pokazanie zalet tradycyjnej żywności. Przez dwa dni (wczoraj i dzisiaj) na terenie Ząbek można było spróbować produktów kuchni regionalnych z województw: mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego, śląskiego, świętokrzyskiego i wielkopolskiego.
- Naszą ideą było i jest stworzenie kanału dystrybucji polskich produktów tradycyjnych. Napotyka to jednak ogromne trudności. Brakuje wiary wśród hurtowników, że można na tym zarobić - powiedział Zenon Daniłowski, prezes Praskiej Giełdy Spożywczej. Mimo to nie traci nadziei, że produkty tradycyjne znajdą miejsce w obrocie handlowych na większą skalę. Giełda od kilku lat specjalizuje się w handlu takimi artykułami.
AKU
Nasz Dziennik 2011-05-19

Autor: jc