Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Bakteria coli atakuje we Francji

Treść

Tę samą bakterię, która spowodowała śmierć 42 osób w Niemczech, zdiagnozowano u siedmiu chorych hospitalizowanych w szpitalach w aglomeracji Bordeaux. Ich stan jest poważny.
Pięciu z chorych wciąż ma poważne komplikacje nerkowe, a dwie osoby znajdują się na oddziale reanimacji. Wszyscy chorzy uczestniczyli 8 czerwca w kiermaszu zorganizowanym przez jedną ze szkół w Břgles w południowo-zachodniej Francji i spożyły będące w bufecie kiełki kozieradki, gorczycy i rukoli wyhodowane przez ogród miejski. Ziarna zostały zakupione w sklepie w Villenave-d´Ornon. Zostały do niego dostarczone z Wielkiej Brytanii, ale wyprodukowano je we Włoszech. Mimo że nie ustalono jeszcze, czy na pewno były one przyczyną zakażenia, władze postanowiły wycofać kiełki ze sprzedaży. W Wielkiej Brytanii, która jest głównym odbiorcą tych nasion, nie zanotowano żadnego przypadku zarażenia bakterią E. coli. Dlatego lekarze podejrzewają, że choroba rozwinęła się na terenie Francji, ale nie wiadomo, w jaki sposób.
FLC
Nasz Dziennik 2011-06-27

Autor: jc